Forskning i Sverige och utomlands: När krävs etikprövning i Sverige?
Etikprövningslagen ska tillämpas på forskning som ska utföras i Sverige (5 §). Internationella forskningsprojekt innebär ibland att forskaren bedriver olika delar av arbetet i flera länder, och ibland också i samarbete med forskare i flera länder.
Etikprövning måste ske i Sverige så snart något moment i den så kallade genomförandefasen av ett forskningsprojekt ska ske i Sverige. De moment som avses är rekrytering av forskningspersoner, inhämtande av underlag, genomförande av försök, analys och bearbetning. En förutsättning är att det som forskaren planerar att utföra i Sverige omfattas av lagens krav på etikprövning i 3 § och/eller 4 § etikprövningslagen. I annat fall krävs inte etikprövning här i landet.
Vill en utländsk forskare samla in data i Sverige, till exempel genom insamling av prover eller ett uttag från SCB, för fortsatt forskning i ett annat land krävs ett svenskt etikgodkännande för datainsamlingen. Lagring av forskningsdata är en del av forskningen vilket innebär att om en svensk forskare i och för sig samlar in data utomlands genomförs forskningen i Sverige så snart insamlingen genererar lagring av data här i landet.
Kontakter med forskningspersoner via digitala medier
Tekniken skapar nya möjligheter för forskning på distans. Myndighetens bedömning är att om forskaren befinner sig i Sverige och använder Internet eller någon annan kommunikationskanal för att ha digital eller motsvarande kontakt med forskningspersoner som kan befinna sig utanför Sverige, så äger forskningen rum i Sverige, oavsett i vilket land forskningspersonerna befinner sig. Att forskningen samtidigt måste anses äga rum även där forskningspersonerna finns påverkar inte kravet på etikprövning i Sverige och forskarens ansvar för forskningspersonernas välfärd och säkerhet enligt svensk rätt.
Forskningen äger även rum i Sverige i den omvända situationen att en forskare i ett annat land på motsvarande sätt har kontakt med forskningspersoner i Sverige. Också i en sådan situation gäller att frågan om etikprövning krävs eller inte behöver avgöras med tillämpning av etikprövningslagen oavsett att forskningen kan anses bedrivas i flera länder samtidigt.
Liksom vid annan forskning gäller att om forskningen innebär risker för forskningspersonerna, så ska riskerna identifieras, förebyggas och begränsas. Om en svensk forskare involverar människor i tillståndspliktig forskning i eller från Sverige måste det finnas en plan och beredskap för att ta hand om de risker och konsekvenser som forskningen kan innebära för forskningspersonerna. Förutsättningarna kan kräva nya lösningar.