Etikprövningsmyndigheten fortsätter att utveckla verksamheten

Torsdagen den 12 december 2024 var Etikprövningsmyndigheten för första gången inbjuden till riksdagens utbildningsutskott för att berätta om verksamheten. 

Besöket gav oss anledning att göra ett slags bokslut över myndighetens första sex år. Vi kunde då konstatera att det hunnit hända en hel del. 

  • Vi startade den 1 januari 2019 med en verksamhetsövergång från regionala nämnder till en distribuerad verksamhet från Lund till Umeå. En utmaning i sig som inte blev mindre av ett bristfälligt ärendehanteringssystem, hög personalomsättning och ökade ärendebalanser.
  • Under det första året fick vi i uppdrag att inrätta den nya myndigheten Nämnden för prövning av oredlighet i forskning (Npof). Nämnden startade sin verksamhet
    den 1 januari 2020 med Etikprövningsmyndigheten som värdmyndighet.
  • Den 4 oktober 2021 kunde vi ta vårt nya ansöknings- och ärendehanteringssystem Ethix i drift.
  • Tillsammans med Läkemedelsverket och biobankerna har vi skapat en samordnad beslutsprocess för kliniska läkemedelsprövningar och medicintekniska produkter som klarar det EU-gemensamma regelverkets snäva tidsfrister för vår viktiga granskning.
  • Under 2022 startade vi upp tre nya avdelningar för medicinsk forskning; en i Linköping, en i Stockholm och en i Uppsala.
  • Vi har genomfört ett regeringsuppdrag för att stärka kunskapen hos forskningshuvudmän och forskare om regelverket för etikprövning.
  • Under 2023 genomförde myndigheten en kartläggning av ansökningar om forskning som enbart behandlar personuppgifter. Kartläggningen tjänade sedan som underlag för den översyn av etikprövningslagen som genomförts.
  • Efter att ha utrett förutsättningarna har myndigheten under 2024 inlett utförandet av det viktiga uppdraget att föra och presentera statistik över klinisk forskning i Sverige.

Något som förtjänar ett särskilt omnämnande är myndighetens framgångsrika förturshantering av covid-19-forskning. Det blev våra ledamöters och anställdas bidrag till arbetet med att bekämpa pandemin. Angelägen och potentiellt samhällsviktig forskning kunde påbörjas snabbt samtidigt som vi upprätthöll skyddet av den enskilda människan och respekten för människovärdet i forskning.

Parallellt med olika uppdrag och aktiviteter pågår den löpande verksamheten. Vi är ansvarig myndighet för tolkningen och tillämpningen av regelverket om etikprövning och ger dagligen stöd och hjälp till forskare och forskningshuvudmän och genomför löpande interna och externa utbildningsinsatser. Årligen prövar vi lika många ärenden som kommer in. Under 2023 skedde en markant ökning av inkomna ansökningar från 7 100 året innan till uppemot 8 000. Inom ramen för befintliga resurser har vi ändå kunnat klara våra handläggningsfrister med god marginal. 

Att vi i en tillvaro av ständig utveckling och förändring samtidigt bedriver en effektiv och välfungerande verksamhet visar vilka oerhörda insatser våra ledamöter och medarbetare gör i arbetet med att skydda den enskilda människan och respekten för människovärdet.

Samtidigt är vi ödmjuka och inser att vi har mycket kvar att göra. Precis som forskningen och samhället i stort är det nödvändigt att myndighetens verksamhet ständigt utvecklas för att uppnå och upprätthålla en enhetlig, effektiv och rättssäker etikprövning av högsta kvalitet. Detta är något vi kommer att fortsätta att göra i aktiv samverkan och dialog med forskare, forskningshuvudmän och andra aktörer i forskarsamhället.