Stärk regelverket för beslutsoförmögna i hälso- och sjukvården och forskningen
Patienter med nedsatt beslutsförmåga tillhör de allra mest utsatta grupperna i hälso- och sjukvården. I Sverige saknas idag en tillfredsställande reglering för hur vården ska hantera vuxna patienter som är oförmögna att fatta beslut kring sin egen vård. Det finns även brister i regelverket om dessa personers medverkan i klinisk forskning som skyndsamt bör justeras.
Tillsammans med 15 andra myndigheter och organisationer har myndigheten varit med och författat en skrivelse riktad till Socialdepartementet, Utbildningsdepartementet och Justitiedepartementet. I skrivelsen uppmanas regeringen att snarast ta fram ett rättsligt ramverk som stärker skyddet för beslutsoförmögna patienter och möjliggör viktig klinisk forskning.
Det finns i praktiken väldigt små möjligheter att bedriva medicinsk forskning i Sverige i akuta situationer, det vill säga situationer när en person akut insjuknar eller skadas och inte själv, till exempel på grund av medvetslöshet, är förmögen att samtycka till forskning.
Etikprövningsmyndighetens hållning är att en långsiktigt hållbar lösning förutsätter ändringar i gällande lagstiftning.
Myndighetens primära intresse och uppgift är att skydda den enskilda människan och respekten för människovärdet vid forskning. För människor som riskerar att drabbas av akuta sjukdomsfall är det dock allvarligt, även sett ur ett etiskt perspektiv, att livsviktig medicinsk forskning inte kan utföras med deltagande av svenska forskningspersoner.
Av detta skäl har Etikprövningsmyndigheten i flera sammanhang agerat för att förmå lagstiftaren att vidta nödvändiga åtgärder för att livsviktig medicinsk forskning ska kunna utföras med deltagande av svenska forskningspersoner.
Målet måste vara att så snart det är möjligt införa en ordning som möjliggör forskning i akuta situationer i Sverige utan att ge avkall på forskningspersonernas välfärd eller respekten för människovärdet. Myndigheten kommer fortsätta att verka för detta och i det syftet göra gemensam sak med andra aktörer och intressenter.