d0d50e4b-20c0-4bc0-bd6a-4b73e8811d3e

Maj 2024

Bättre överblick med ny statistik

Nu lanserar Etikprövningsmyndigheten den nya statistikportalen över klinisk forskning i Sverige. Färdiga grafer presenterar godkända projekt i realtid och det finns möjlighet att göra egna sökningar i de data som finns. Bakgrunden till uppdraget är att det har saknats en samlad och strukturerad helhetsbild över den kliniska forskningen som genomförs. De data som myndigheten får in i sin prövningsprocess är en värdefull källa och ger ett omfattande underlag för den statistik som presenteras. Med tiden kommer forskare och forskningshuvudmän ha stor nytta av att redan i planeringsstadiet av forskning ha tillgång till statistik över pågående och redan genomförd forskning.

Länk till statistikportalen

Läs mer om statistiken och om uppdraget

Varför går det inte att ge tydligare anvisningar eller konkreta exempel på hur forskning ska planeras för att en ansökan ska kunna godkännas?

Myndigheten tar ofta emot önskemål om att ge tydligare anvisningar och konkreta exempel på moment och situationer i forskning som är godkända ur etikprövningens perspektiv. Vi har publicerat en ny fråga och svar där vi resonerar kring svårigheterna med det.

Läs den nya artikeln i frågor och svar

Ny biobankslag

Den 1 juli 2023 började den nya biobankslagen att gälla. Förändringarna för etikprövningen är inte så många, men ändå viktiga att känna till.

Läs om hur den nya biobankslagen påverkar etikprövningen

Läs mer om biobankslagen på Biobank Sveriges webbplats

Nya bestämmelser om medicintekniska produkter

Etikprövningsmyndigheten aviserar om att nya bestämmelser om medicintekniska produkter börjar gälla från och med den 26 maj 2024. I etikprövningslagen preciseras att den lagen inte ska tillämpas på sådana kliniska prövningar eller prestandastudier som kräver ansökan eller anmälan enligt MDR, IVDR, lagen med kompletterande bestämmelser till EU:s förordningar om medicintekniska produkter eller föreskrifter som Läkemedelsverket har meddelat med stöd av sistnämnda lag. Krävs ingen ansökan eller anmälan enligt ovan kan dock etikprövning enligt etikprövningslagen ske från och med den 26 maj.

Mer information om hur ändringarna påverkar vår prövning kommer inom kort på vår webbplats.

Vägledning om etikprövning

Du har väl inte missat den nya vägledningen om etikprövning? Den är tänkt att möta olika kunskapsbehov om etikprövning. Ladda ner den och använd sökfunktionen för att hitta det du letar efter.

Vägledning om etikprövning av forskning på människor

Vagledning-om-etikprovning-EPM

Nyhetsbrevet utformas av oss på myndigheten. Hör gärna av dig till oss om du har synpunkter på brevet eller med idéer om hur det kan utvecklas.

Johan Modin, direktör och ansvarig utgivare
Ingela Engman Sköld, handläggare och redaktör

Kontakta oss
[email protected]

010-475 08 00
Telefontid: Måndag - fredag kl. 09.00-12.00