d0d50e4b-20c0-4bc0-bd6a-4b73e8811d3e

November 2024

1200 godkända ansökningar i Etikprövningsmyndighetens statistikportal över klinisk forskning

Visste du att du kan gå in och söka i Etikprövningsmyndighetens statistikportal? Här finns just nu information om 1200 godkända forskningsprojekt inom klinisk forskning som inkommit till myndigheten från och med den 1 januari 2024. Portalen erbjuder användarvänliga funktioner för att filtrera och söka data, och du kan enkelt presentera resultaten i diagram eller listor. För dig som vill hämta strukturerade data direkt till dina interna system finns också ett API.

Vi tar gärna emot dina synpunkter och förslag på förbättringar – kontakta oss på [email protected]. Vi ser fram emot att höra vad du tycker!

Länk till statistikportalen

iStock-1453981380_news_

Barn och unga i forskning

Barn och unga betraktas ur ett forskningsetiskt perspektiv som en sårbar grupp. De har många gånger svårt att tillvarata sina rättigheter och står ofta i beroendeställning. Vi har bett två av våra vetenskapliga sekreterare att samla saker som är viktiga att tänka på när barn och unga ska inkluderas i forskning, och vilken information som ska ges i olika åldrar. Läs mer på etikprovningsmyndigheten.se

Vad är viktigt att tänka på när barn och unga ska inkluderas i forskning?

Läs också vanliga frågor om vad som gäller kring samtycke för barn och unga:

Vem ska lämna samtycke till forskning på barn och unga?

Kan barn under 15 år själva påverka om de ska behöva delta i forskning?

Regler för barn och ungas samtycke vid läkemedelsprövningar

Stärk regelverket för beslutsoförmögna i hälso- och sjukvården och forskningen

Patienter med nedsatt beslutsförmåga tillhör de allra mest utsatta grupperna i hälso- och sjukvården. I Sverige saknas idag en tillfredsställande reglering för hur vården ska hantera vuxna patienter som är oförmögna att fatta beslut kring sin egen vård. Det finns även brister i regelverket om dessa personers medverkan i klinisk forskning som skyndsamt bör justeras. Etikprövningsmyndigheten har i flera sammanhang agerat för att förmå lagstiftaren att vidta nödvändiga åtgärder för att livsviktig medicinsk forskning ska kunna utföras med deltagande av svenska forskningspersoner. Tillsammans med andra myndigheter och organisationer uppmanar Etikprövningsmyndigheten nu regeringen att skyndsamt införa ett rättsligt ramverk som stärker skyddet för beslutsoförmögna patienter och som möjliggör viktig klinisk forskning.

Läs mer på etikprovningsmyndigheten.se

Vägledning om etikprövning

Du har väl inte missat vägledningen om etikprövning? Den är tänkt att möta olika kunskapsbehov om etikprövning. Ladda ner den på vår webbplats:

Vägledning om etikprövning av forskning på människor

The guide to the ethical review is also available in English.

The guide to the ethical review

Nyhetsbrevet utformas av oss på myndigheten. Hör gärna av dig till oss om du har synpunkter på brevet eller med idéer om hur det kan utvecklas.

Johan Modin, direktör och ansvarig utgivare
Ingela Engman Sköld, handläggare och redaktör

Kontakta oss
[email protected]

010-475 08 00
Telefontid: Måndag - fredag kl. 09.00-12.00