d0d50e4b-20c0-4bc0-bd6a-4b73e8811d3e

September 2023

Studentarbeten och etikprövning

I anslutning till terminstart passar vi på att påminna om vad som gäller för studentarbeten och etikprövning. Enligt etikprövningslagen kan endast forskning bli föremål för etikprövning och i lagen ges denna korta definition av vad forskning är:

[…] vetenskapligt experimentellt eller teoretiskt arbete eller vetenskapliga studier genom observation, om arbetet eller studierna görs för att hämta in ny kunskap, och utvecklingsarbete på vetenskaplig grund, dock inte sådant arbete eller sådana studier som utförs endast inom ramen för högskoleutbildning på grundnivå eller på avancerad nivå […]

Men vad får det för följder för studentarbeten i praktiken? Vi har samlat några artiklar i frågor och svar som behandlar det:

Behöver jag ansöka om etikprövning för studentarbeten?

Vad innebär det så kallade studentundantaget?

Vilka möjligheter finns att använda studentarbeten i vanlig forskning och om man vill publicera resultaten i vetenskapliga tidskrifter?

Vad gäller om det visar sig att arbetet kanske inte bara är ett renodlat utbildningsmoment?

Hur ska man betrakta det vetenskapliga arbete som en ST-läkare gör inom sin specialistutbildning?

När kan jag få ett rådgivande yttrande?

Påminnelse om reviderade formulär

Den 2 oktober publiceras reviderade ansökningsformulär i Ethix.

En av de nya funktionerna i ändringsansökan är att det nu är möjligt att i valbara avsnitt ange både ändringar och helt nya moment för behandling av biologiskt material och användning av joniserande strålning.

Fram till den 5 november är det möjligt att skicka in en ansökan i nuvarande formulär.

Läs mer om vilka ändringar som gjorts i ansökningsformulären

Ansökans terminologi - om ansvar

I ansökan används en terminologi som inte alla är bekanta med. Vi ger en kort introduktion och repetition.

Forskningshuvudman
: Den som ansöker om etikprövning är nästan alltid en juridisk person, det vill säga en myndighet, ett bolag, en kommun eller annan registrerad organisation. Den övervägande delen av ansökningar görs av universitet och högskolor, följt av regioner när forskning bedrivs på sjukhus. Vi kallar dem forskningshuvudmän.

Behörig företrädare: Den person som ska signera ansökan för forskningshuvudmannens räkning är en behörig företrädare. Det är vanligtvis en verksamhetsansvarig, exempelvis prefekt, avdelningschef eller liknande som fått en delegation att företräda huvudmannen.

Ansvarig forskare: Genom att signera ansökan ger företrädaren i sin tur rätten att företräda huvudmannen till den ansvarige forskaren. Forskaren får på så vis ansvar för att sköta kontakten med Etikprövningsmyndigheten och får ansöka om ändringar i forskningsprojektet.

Läs mer om ansvar över forskning i relation till etikprövningen

b7077e2b-04df-4b3d-aad7-f7b794e4e368

Etikprövningsmyndigheten presenterar - ledamotsrekryteringen

Etikprövningen av ansökningar utförs av 525 förordnade ledamöter. Ledamöterna har olika bakgrund och roller i vår verksamhet och flera andra myndigheter har i uppdrag att föreslå vilka personer som ska bli ledamöter. Hur går rekryteringen till och vad innebär det att vara ledamot?

Få reda på mer av ledamotshandläggarna Sofi, Veronika och Wegatha

Om uppdraget som ledamot

Nyhetsbrevet utformas av oss på myndigheten. Hör gärna av dig till oss om du har synpunkter på brevet eller med idéer om hur det kan utvecklas.

Johan Modin, direktör och ansvarig utgivare
Ingela Engman Sköld, handläggare och redaktör

Kontakta oss
[email protected]

010-475 08 00
Telefontid: Måndag - fredag kl. 09.00-12.00