d0d50e4b-20c0-4bc0-bd6a-4b73e8811d3e

September 2024

Introduktion - etikprövning av forskning på människor

Den 30 juni 2022 beslutade regeringen att ge Etikprövningsmyndigheten i uppdrag att ta fram stödmaterial och genomföra informationsinsatser om etikprövningslagen till forskningshuvudmän och forskare. Nu lanserar myndigheten en presentation som ger en introduktion till etikprövning och etikprövningslagen. Den är tänkt att kunna användas av forskningshuvudmän i utbildningssyfte.

Läs mer om presentationen och ladda ner den på etikprovningsmyndigheten.se

Etikarena 2024: AI och forskningsetik

Den 3 oktober arrangerar Vetenskapsrådet tillsammans med Överklagandenämnden för etikprövning en konferens om vilka risker och möjligheter som artificiell intelligens kan föra med sig ur ett forskningsetiskt perspektiv. Under en heldag presenterar forskare och forskningsfinansiärer olika dilemman med den nya teknikutvecklingen. Lyssna och delta i samtal om människans plats i en ny verklighet.

Läs mer och anmäl dig senast den 24 september på vr.se

Ny lag om forskningsdatabaser

Enligt etikprövningslagen ska ett godkännande avse ett visst projekt eller en del av ett projekt eller en på något liknande sätt bestämd forskning. Det innebär att Etikprövningsmyndigheten inte kan pröva och godkänna uppbyggnad av forskningsdatabaser.

Läs mer i denna artikel på etikprovningsmyndigheten.se

Nu har regeringen föreslagit en ny lag som ska göra det möjligt för universitet och högskolor att söka tillstånd för att upprätta forskningsdatabaser. Syftet med databaserna är att samla in personuppgifter från frivilliga forskningspersoner för framtida opreciserade forskningsprojekt. Förslaget innebär även ändringar i offentlighets- och sekretesslagen.

Läs pressmeddelandet på regeringen.se

Vilka delar ska skrivas på svenska i en ansökan om läkemedelsprövning?

Enligt artikel 26 i EU-förordningen (536/2014) om kliniska läkemedelsprövningar ska språket i ansökan fastställas av den berörda medlemsstaten. Medlemsstaterna ska överväga att för den dokumentation som inte riktar sig till försökspersonen, godta ett språk som förstås allmänt på det medicinska området.

Läs mer i denna artikel på etikprovningsmyndigheten.se

Vägledning om etikprövning

Du har väl inte missat vägledningen om etikprövning? Den är tänkt att möta olika kunskapsbehov om etikprövning.

Vägledning om etikprövning av forskning på människor (etikprovningsmyndigheten.se)

The guide to the ethical review is also available in English.

The guide to the ethical review (etikprovningsmyndigheten.se)

Nyhetsbrevet utformas av oss på myndigheten. Hör gärna av dig till oss om du har synpunkter på brevet eller med idéer om hur det kan utvecklas.

Johan Modin, direktör och ansvarig utgivare
Ingela Engman Sköld, handläggare och redaktör

Kontakta oss
[email protected]
010-475 08 00
Telefontid: Måndag - fredag kl. 09.00-12.00